Despre portal

  • 6124

Scopul

Scopul Portalului de Vizualizare a Datelor privind Executarea Bugetului (VDEB) este de a contribui la creșterea nivelului de transparență bugetară și fiscală în Republica Moldova prin sporirea gradului de informare a publicului larg privind formarea și executarea bugetului.

Conform Indicelui Transparenței Bugetare (Open Budget Index) publicat de International Budget Partnership (IBP), Moldova a înregistrat în 2017 un scor de 58 de puncte din 100 posibile, sau cu 16 puncte peste media globală (42 punte), clasând-se astfel pe locul 33 la nivel mondial.  

Financial Services Volunteer Corps (FSVC), cu asistență financiară din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), vine să susține eforturile demarate de Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova de sporire a transparenței bugetare și fiscale, precum și a inițiativelor de îmbunătățire a participării cetățenilor în procesele bugetare.

 

 

Aplicație de Vizualizarea Datelor cu privire la Executarea Bugetului

Aplicația de Vizualizare a fost elaborată pentru a facilita accesul la rezultatele executării bugetului național într-un mod ușor de vizualizat și de înțeles. Aplicația este adresată utilizatorilor simpli, cetățenilor de rând, dar și utilizatorilor avansați de date bugetare, inclusiv mass-media, ONG-uri, cercetători și analiști.

Aceasta este prima aplicație de vizualizare a datelor bugetare în Republica Moldova. Aplicația a fost dezvoltată cu suportul Programului de Transparență Bugetară în Republica Moldova implementat de Corpul de Voluntariat al Serviciilor Financiare (FSVC) cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Datele din portal sunt preluate automatizat de la Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova.

 

Cum utilizezi aplicația?

Utilizatorii au posibilitatea să foreze datele (data drill) bugetare și să selecteze diferite forme grafice de vizualizare; să  genereze diverse rapoarte de executare a bugetului in funcție de perioadă,  instituții, domenii, localități, raioane, și/sau în dependență de anumiți indicatori tematici. 

Prezentul instrument dispune de patru funcționalități de vizualizare a datelor:

  1. Prezentare sub formă de forare - care permite vizualizarea grafică a veniturilor și cheltuielilor bugetare  pe organizații, domenii și pe articole economice (pe clasificația organizațională, funcțională și economică).
  2. Rapoarte bugetare – Vizualizarea (și distribuirea) rapoartelor anuale, lunare și semi-anuale elaborate de către Ministerului Finanțelor privind executarea Bugetului Public Național, a Bugetului de Stat și Bugetelor Locale. Rapoartele conțin indicatori bugetari aprobați, precizați (după caz) și executați, precum și alți indicatori care relevă evoluția și structura veniturilor, cheltuielilor și soldului bugetar. Rapoartele disponibile pentru vizualizare corespund perioadei bugetare curente și perioadelor anterioare prin selectarea perioadei dorite.
  3. Generator de rapoarte – permite elaborarea, vizualizarea grafică (după caz) și distribuirea unei game prestabilite, însă suficient de largi de rapoarte în conformitate cu necesitățile utilizatorului. Acest lucru se efectuează în baza instrumentelor de selectare, sortare, aranjare, filtrare si a datelor în funcțiile de criteriile selectate de utilizator, care are posibilitatea de a alege, inclusiv, și modalitatea grafică sau tabelară de vizualizare a rapoartelor generate.  
  4. Interogări pivot – este un instrument destinat utilizatorilor familiarizați cu utilizarea funcției de ”PivotTable”. Acesta permite elaborarea unei game largi de rapoarte cu modificarea structurii coloanelor și rândurilor din rapoarte în conformitate cu necesitățile specifice ale utilizatorilor.

Aplicația oferă posibilitatea de a prelua graficul  sau tabelul generat sub forma unui cod embed, care va putea fi plasat pe alte resurse media, sau într-un format care să poată fi imprimat, sau distribuite pe rețelele de socializare.

 

Politica de confidențialitate

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY